27-01-2022
 

Επισκέψεις κατά Χώρα
ΗΠΑ flag 43.8%ΗΠΑ (7)
Γερμανία flag 6.2%Γερμανία (1)
Lithuania flag 6.2%Lithuania (1)
Thailand flag 6.2%Thailand (1)
16 επισκέψεις από 5 χώρες
Επισκέψεις τώρα
We have 24 guests online
Στατιστικά Στοιχεία

Επισκέψεις Σήμερα:16
Συνολικές Επισκέψεις:527349
 
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΣΟΝΤOΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ Print E-mail

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Αντιπροσωπία του Διοικητικού Συμβουλίου μας επισκέφθηκε στη Λεμεσό, το βράδυ της Τρίτης 18 Οκτωβρίου 2011, τον πατέρα και τους οικείους του πεσόντος καταδρομέα της 32 Μοίρας Καταδρομών Ανδρέα Μιλτιάδου.

Ο κ. Κώστας Μιλτιάδου μας αφηγήθηκε προσωπικά περιστατικά από τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ ενάντια στους Βρετανούς αποικιοκράτες. Αναφέρθηκε στο αντάρτικο και τις συνεχείς μετακινήσεις του με τον αείμνηστο Υπαρχηγό Γρηγόρη Πιερή Αυξεντίου, καθώς και στη μάχη της Ζωοπηγής, όπου έπεσε ο Μιχαήλ Γιωργάλλας αναφωνώντας ‘‘Ζήτω η Ελλάς’’. Στη συνέχεια πληροφορηθήκαμε και για την ενεργό συμμετοχή του στην αντιμετώπιση της τουρκανταρσίας του 1963 – 64.

Η συζήτηση ακολούθως περιστράφηκε γύρω από το μονάκριβο γιό του, τον καταδρομέα Ανδρέα Μιλτιάδου της 32 Μοίρας Καταδρομών, που έπεσε στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωινό της 15ης Ιουλίου 1974. Μας μίλησε για τα παιδικά του χρόνια. Την εποχή της ανέμελης μαθητείας. Το μεγάλο όνειρο για σπουδές στην Αρχιτεκτονική. Το τελευταίο Σάββατο με άδεια από τον στρατώνα Αγίου Χρυσοστόμου, στις 6 Ιουλίου 1974, την οποία αξιοποίησε για να ξεκουράσει τον πατέρα του, καλλιεργώντας τον αμπελώνα του Αγίου Μάμα, όπως ο Κλέοβις κι ο Βίτων του σοφότατου Σόλωνα. Μετά τη 15η Ιουλίου, το δραματικό και συγκλονιστικό συνάμα χρονικό της αναζήτησης στο πεδίο της μάχης, στο νοσοκομείο, στο στρατόπεδο και η ολοκλήρωση της σοφόκλειας τραγωδίας στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Του μιλήσαμε κι εμείς για τις περγαμηνές κι επιδόσεις του Ανδρέα στο ΚΕΜΚ, στο στίβο, στις ασκήσεις και την εκπαίδευση των δοξασμένων Λόχων Ορεινών Καταδρομών. Ο καταδρομέας Ανδρέας Μιλτιάδου έλαβε αυθεντική αγωγή και παιδεία ατόφυα Ελληνική. Επιβεβαίωσε με το θάνατό του το Μένανδρο: Ον οι θεοί φιλούσι αποθνήσκει νέος.

Το μάθημα ιστορίας από το δάσκαλο Κώστα Μιλτιάδου, μνημείο αρετής, σεμνότητας, ‘‘αγιότητας καταγώγιον’’ κατά Πλούταρχον και άμετρης αγάπης προς την Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα η προγραμματισθείσα για μια μονάχα ώρα συνάντηση, να ολοκληρωθεί τελικά σε πέντε περίπου ώρες.

 
 

Onisilos


ETEA


Μέλος Ομοσπονδιών

.....


ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Κάντε κλίκ

1ο Μέρος

2ο Μέρος

3ο Μέρος


ΓΕΕΦ
 

© 2018 Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων. All Rights Reserved.

Operated by Enigma