27-11-2021
 

Επισκέψεις κατά Χώρα
ΗΠΑ flag 12.8%ΗΠΑ (12)
Κύπρος flag 6.4%Κύπρος (6)
Eλλάδα flag 5.3%Eλλάδα (5)
Γερμανία flag 3.2%Γερμανία (3)
Russian Federation flag 2.1%Russian Federation (2)
Argentina flag 1.1%Argentina (1)
Austria flag 1.1%Austria (1)
Brazil flag 1.1%Brazil (1)
China flag 1.1%China (1)
Colombia flag 1.1%Colombia (1)
Croatia/Hrvatska flag 1.1%Croatia/Hrvatska (1)
Hungary flag 1.1%Hungary (1)
Iran, Islamic Republic of flag 1.1%Iran, Islamic Republic of (1)
Seychelles flag 1.1%Seychelles (1)
Tajikistan flag 1.1%Tajikistan (1)
Vietnam flag 1.1%Vietnam (1)
94 επισκέψεις από 17 χώρες
Επισκέψεις τώρα
We have 15 guests online
Στατιστικά Στοιχεία

Επισκέψεις Σήμερα:94
Συνολικές Επισκέψεις:520085
 
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Print E-mail

Μεταξύ 2 και 6 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, το Εικοστό Όγδοο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων κ. Μάκης Οικονομίδης μετά των Κωνσταντίνου Καμιντζή και Χριστόφορου Χριστοφόρου.

 

Κύριο αντικείμενο του Συνεδρίου αποτέλεσε η διερεύνηση μορφών αξιοποίησης των Ειδικών Δυνάμεων στις προκλήσεις του εικοστού πρώτου αιώνα και η ευρύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εισηγητικές ομιλίες κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Γερμανικής αποστολής Στρατηγός Fritz Hans Werner,  ο Πρόεδρος της Αυστριακής αποστολής Lang Josef, ο Πρόεδρος της Γαλλικής αντιπροσωπείας Patrice Caille, ο Πρόεδρος της Ισπανικής αντιπροσωπείας Dominguez Alberto, ο Πρόεδρος της Κυπριακής αντιπροσωπείας Μάκης Οικονομίδης, ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής αντιπροσωπείας Pinto Ferreira, ο Πρόεδρος της Ιταλικής αντιπροσωπείας Marco Bertolini, ο επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας Χαράλαμπος Πόκας, ο Πρόεδρος της Πολωνικής αντιπροσωπείας Jan Kempara, ο Πρόεδρος της Ουγγρικής αντιπροσωπείας Gabor Boldizsar και ο Πρόεδρος της υπό ένταξη Τσεχικής αντιπροσωπείας Frantisek Stanvy. Το Βέλγιο δεν απέστειλε για τέταρτη συνεχή χρονιά αντιπροσωπεία καθότι αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα.

 

Οι σύνεδροι ανέλυσαν συναφή με την ασφάλεια της Ευρώπης θέματα, υπό το φως των τρεχουσών και επερχόμενων αλλαγών. Επεσήμαναν πως οι ραγδαίες μεταβολές στο επιχειρησιακό περιβάλλον επιβάλλουν κοινή ανταπόκριση και συντονισμένες προσπάθειες, για ενίσχυση της κοινής αμυντικής ικανότητας.

 

Τονίστηκε από όλους το γεγονός πως η ιδέα του ευφυούς αμυντικού σχεδιασμού δεν περιορίζεται στην εξοικονόμηση χρηματικών πόρων, αλλά επεκτείνεται στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και τον εκσυγχρονισμό των εμπλεκόμενων δυνάμεων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα σύγχρονα και υπό μελέτη οπλικά συστήματα, ειδικές ασκήσεις και προγράμματα εκπαίδευσης, καθώς και τις προτεινόμενες δέσμες εισηγήσεων των επιτελών προς την πολιτική ηγεσία, προκειμένου οι Ειδικές Δυνάμεις να είναι σε θέση να ανταποκριθούν επαρκώς στις αποστολές τους, περιορίζοντας σε σχεδόν μηδενική βάση την πιθανότητα αποτυχίας.

 

Η ικανότητα ταχείας αντίδρασης αποτελεί αδήριτη ανάγκη δεδομένων των καινοφανών ασύμμετρων απειλών, γεγονός που οδήγησε τους εκπροσώπους κρατών και κυβερνήσεων στη συγκληθείσα Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, τον παρελθόντα Σεπτέμβριο 2014, στην απόφαση δημιουργίας της νέας ταχυκίνητης δύναμης VJTF. Ο ευρύτατος ορίζοντας αποστολών και δυνατοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων, αναμφίβολα προσφέρει στις πολιτικές αρχές σε περίπτωση κρίσεων, τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών ευέλικτης αντίδρασης, εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος.

 

Με παρέμβαση του Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων στα πορίσματα του Συνεδρίου και την τελική ανακοίνωση λήφθηκε ομόφωνη απόφαση για υιοθέτηση της ακόλουθης παραγράφου: ‘‘Οι σύνεδροι υπογράμμισαν τη σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην υιοθέτηση ενιαίας εξωτερικής και κοινής πολιτικής, της περιφρούρησης του κοινού αξιακού συστήματος του Δυτικού πολιτισμού, των θεμελιωδών συμφερόντων, σε πλήρη πάντοτε συμμόρφωση και αρμονία με τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στην εδραίωση της Δημοκρατίας, της έννομης τάξης και του κράτους δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Ελευθερίας.’’

 

Οι διαπροσωπικές σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί με τους ανώτατους αξιωματικούς των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, επέτρεψε την ασφαλή μεταφορά ζητημάτων που άπτονται των εθνικών μας συμφερόντων, ιδιαιτέρως αναφορικά με την τούρκικη εισβολή και συνεχιζόμενη για 44 χρόνια κατοχή τμήματος της ανατολικής εσχατιάς της Ευρώπης.

 

Το επόμενο Συνέδριο θα διεξαχθεί στη νότια Γαλλία και το μεθεπόμενο στην Αυστρία. Η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της Ένωσης τον Οκτώβριο 2020 και θα διεξαγάγει το ανάλογο Συνέδριο το φθινόπωρο του 2021.

 
 

Onisilos


ETEA


Μέλος Ομοσπονδιών

.....


ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Κάντε κλίκ

1ο Μέρος

2ο Μέρος

3ο Μέρος


ΓΕΕΦ
 

© 2018 Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων. All Rights Reserved.

Operated by Enigma