27-11-2021
 

Επισκέψεις κατά Χώρα
ΗΠΑ flag 12.6%ΗΠΑ (12)
Κύπρος flag 6.3%Κύπρος (6)
Eλλάδα flag 6.3%Eλλάδα (6)
Γερμανία flag 3.2%Γερμανία (3)
Russian Federation flag 2.1%Russian Federation (2)
Argentina flag 1.1%Argentina (1)
Austria flag 1.1%Austria (1)
Brazil flag 1.1%Brazil (1)
China flag 1.1%China (1)
Colombia flag 1.1%Colombia (1)
Croatia/Hrvatska flag 1.1%Croatia/Hrvatska (1)
Hungary flag 1.1%Hungary (1)
Iran, Islamic Republic of flag 1.1%Iran, Islamic Republic of (1)
Seychelles flag 1.1%Seychelles (1)
Tajikistan flag 1.1%Tajikistan (1)
Vietnam flag 1.1%Vietnam (1)
95 επισκέψεις από 17 χώρες
Επισκέψεις τώρα
We have 39 guests online
Στατιστικά Στοιχεία

Επισκέψεις Σήμερα:95
Συνολικές Επισκέψεις:520086
 
 
Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΠΥΡΟΪ Print E-mail

Ο πόλεμος είχε τελειώσει. Για τους Τούρκους όμως υπήρχε μια εκκρεμότητα υψίστης σημασίας. Ο κύριος δρόμος Λευκωσίας – Λάρνακας ήταν ανοιχτός και το τουρκικό χωριό Λουρουτζίνα άνηκε ακόμη εις την ελεύθερη Κύπρο.

Η εντολή ήταν σαφής. Τα 3 άρματα με τον  αξιωματικό  τους και με μια διμοιρία του 13ου Λόχου της 31ΜΚ να εγκατασταθούν στο χωριό Πυρόι.

Η κίνηση των αρμάτων όμως ¨πρόδωσε¨ το σχέδιο. Αποτέλεσμα αυτού μετά από έντονους βομβαρδισμούς, κανονιοβολισμούς, ολμοβολές και ότι άλλο διέθεταν οι Τούρκοι, τα άρματά μας να τεθούν εκτός μάχης και να υποχρεωθούμε σε προσωρινή υποχώρηση.

Επειδή όμως τα κομάντος δεν συνηθίζουν να εγκαταλείπουν τον αγώνα τόσο εύκολα, το επόμενο βράδυ παρά το γεγονός ότι κανείς δεν ήξερε εάν οι Τούρκοι είχαν εγκατασταθεί ή όχι στο Πυρόι, αποφασίστηκε νέα προσπάθεια κατάληψης του Πυροΐου.

Μετά από αναγνώριση του στόχου, με όλες  τις προφυλάξεις και με τρόπο καταδρομικό,  η διμοιρία κατόρθωσε να εγκατασταθεί στο χωριό εις το οποίο ευτυχώς οι Τούρκοι δεν είχαν εγκατασταθεί. Σχεδόν αμέσως καταστρώθηκε και το σχέδιο. Η διμοιρία παρατάσσεται στα ανατολικά σπίτια του χωριού με μέτωπο το απέναντι ύψωμα. Περισσότερο ενισχυμένα τα δύο άκρα με τα βαριά όπλα και λιγότερο η μέση γραμμή.

Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες κληρωτοί και έφεδροι, λιγότεροι από 30.  Στο αριστερό άκρο ο λοχίας Τάσος Κογιώνης ( μαζί κι ο έφεδρος αδελφός του Γιώργος), στο  μέσον  ο υπεύθυνος της επιχείρησης έφεδρος ανθυπολοχαγός  Νικόλαος Χατζηπιέρας  μαζί  με τον  διμοιρίτη  Ανθυπολοχαγό  Ανδρέα  Γεωργιάδη και στο  δεξιό άκρο  ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Καλλίνικος Αλαμπρίτης. Όλα έγιναν με πλήρη κάλυψη χωρίς να δοθεί ο παραμικρός στόχος στον εχθρό.

Το πρωί  μια απρόσμενη επίσκεψη ενός άρματος Οηέδων ανέτρεψε τα δεδομένα.  Η  διμοιρία ενημερώθηκε ότι στο απέναντι ύψωμα υπήρχε ένα ολόκληρο τάγμα Τούρκων. Ταυτόχρονα  όμως και  οι Τούρκοι  πληροφορήθηκαν  για  την παρουσία μας  στο χωριό .  Ήταν μια συνηθισμένη ‘‘πράξη’’ των Οηέδων.

Το τι θα ακολουθούσε ήταν προβλέψιμο. Η τακτική των Τούρκων γνωστή. Έτσι και έγινε. Έντονα πυρά με ότι διέθεταν, συνεχείς ολμοβολές, κανονιοβολισμοί, παντού κόλαση. Και μετά, ότι έκαναν παντού : παύση πυρών  και  επέλαση  των  «μαστουρομένων βιαστών και δολοφόνων»  και όποιος αντέξει.

Ο ανθυπολοχαγός Νίκος Χατζηπιέρας αναφέρει : ‘‘Ενημερώθηκα  δεξιά – αριστερά, άπαντες παρόντες ,  καμία απώλεια. Κοίταξα γύρω μου, είδα τα μάτια των παλικαριών μου να λάμπουν, κανένας δεν φοβόταν. Εξάλλου οι περισσότεροι υπαξιωματικοί και οπλίτες ήταν πλέον εμπειροπόλεμοι. Ήταν αυτοί οι οποίοι έγραψαν  Ιστορία στο Κοτζακαγιά στο 1023 στο 126 στην αετοφωλιά κ.α. Ένιωσα ότι σκεφτόμασταν  όλοι το ίδιο πράγμα. Ήμασταν πολύ οργισμένοι  με τα όσα είχαν προηγηθεί. Διψούσαμε για εκδίκηση, ήταν η τελευταία μας ευκαιρία. Ήμασταν λίγοι αλλά αποφασισμένοι, καλά οχυρωμένοι και μπροστά μας  μια ολόκληρη πεδιάδα. Τότε αποφάσισα ότι θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Έδωσα εντολή : παραμένουμε οχυρωμένοι, λουφάζουμε, οπλίζουμε, δεν πυροβολούμε, τους περιμένουμε’’

Έτσι ακριβώς έγινε. Όταν έφθασα στα 150- 200 μέτρα με το ¨ και τώρα πυρ¨ άρχισε το κελάηδημα των όπλων. Τότε κατάλαβαν οι Τούρκοι ( όσοι απέμειναν πλέον) τι σημαίνει κόλαση πυρός. Τι σημαίνει ΛΟΚ. Τι σημαίνει ελληνική καρδιά. Η υποχώρησή τους ήταν άτακτη. Σαν πρόβατα επιτέθηκαν, σαν λαγοί υποχώρησαν.

Τότε όμως κτύπησε ο ασύρματος. Ο  Αξιωματικός ( μάλλον διοικητής )  της 23ΕΜΑ  ζήτησε να μιλήσει με τον υπεύθυνο ανθυπολοχαγό. Έτσι άρχισε και ο διάλογος – καυγάς.

Ανθυπολοχαγός Ν. Χατζηπιέρας : Κύριε διοικητά Θέλω ενισχύσεις.

Διοικητής 23ΕΜΑ : Δεν έχει ενισχύσεις. Πρέπει να συμπτυχθείς προς Ποταμιά.

Ανθυπολοχαγός Ν. Χατζηπιερας : Αποκλείεται κρατάω καλά. Έχω πυρομαχικά, δεν έχω απώλειες. Αυτοί υποχωρούν. Εγώ παραμένω.

Διοικητής 23ΕΜΑ : Είναι διαταγή. Να υποχωρήσεις τώρα προς Ποταμιά.

Ανθυπολοχαγός Ν. Χατζηπιέρας : Δεν πάω πουθενά.

Δεν προλάβαμε να το χαρούμε και αρχίζει νέος κύκλος. Καταιγισμός όλμων και πολυβόλων από το απέναντι ύψωμα. Μία διμοιρία η οποία ερχόταν προς ενίσχυσή μας δεν πρόλαβε. Ευτυχώς για εμάς έτσι εδόθη η εντύπωση ότι το βάλαμε στα πόδια. Τότε σταμάτησαν οι όλμοι και άρχισε η νέα κάθοδος των  ‘‘βαρβάρων’’ .

Ακολουθήσαμε την ίδια τακτική. Κανείς  τούρκος  δεν κατάφερε να φθάσει στα 50 μέτρα.  Ίδια περίπου ήταν και η δεύτερη ¨συνομιλία¨ μεταξύ Ανθυπολοχαγού Ν. Χατζηπιέρα και διοικητή της 23ΕΜΑ.

Διοικητής  23ΕΜΑ : Να συμπτυχθείς τώρα αμέσως.

Ανθυπολοχαγός Ν. Χατζηπιέρας : Δεν πάω πουθενά. Θα πολεμήσω μέχρι τέλους.

Διοικητής 23ΕΜΑ : Θα σε στείλω στρατοδικείο.

Ανθυπολοχαγός Ν. Χατζηπιέρας : Να κάνεις ότι θέλεις. Θα φύγεις εσύ, όχι εγώ. Να με στείλεις στρατοδικείο αύριο… ΤΕΛΟΣ. Και απευθυνόμενος ως προς τον ασυρματιστή : πες του ότι δεν είναι πια εδώ.

Καταφέραμε να αποκρούσουμε  και την επόμενη επίθεση. Οι απώλειες  των Τούρκων ανυπολόγιστες.  Η πεδιάδα  γεμάτοι ξαπλωμένους ‘'βαρβάρους’’.

Ακολουθεί νέα επικοινωνία δια ασυρμάτου. Αυτή την φορά είναι ο διοικητής της 31ΜΚ. Επεμβαίνει ο ανθυπολοχαγός Α. Γεωργιάδης. Αρνείται την υποχώρηση. ¨Τότε να μείνετε να πολεμήσετε¨ , απαντά ο διοικητής της 31ΜΚ Αλέξανδρος Μανιάτης.

Όλη η διμοιρία πανηγύριζε. Τα πυρομαχικά όμως τελείωναν. Ταυτόχρονα  άρχιζε η μεγάλη επίθεση των Τούρκων. Απέναντι φαίνεται ο κονιορτός των αρμάτων και ταυτόχρονα ότι απέμεινε από ζώντες βαρβάρους.

Ήρθε και η νέα διαταγή από τον διοικητή της 31ΜΚ :

‘‘Δεν έχετε καμία ελπίδα πλέον, πρέπει να συμπτυχθείτε ‘’.

Σ΄ ένα Land – Rover της αστυνομίας το οποίο είχαμε κατασχέσει από ένα « επισκέπτη» αστυνομικό φορτώσαμε ότι μπορούσαμε από όπλα και η διμοιρία διέφυγε μέσω του ποταμού. Απώλειες διμοιρίας ΜΗΔΕΝ.

Ήταν μια επιβεβλημένη ενέργεια. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα αλλά με θύματα μια διμοιρία  αχρείαστων «ηρώων» .

Όμως  για άλλη μια φορά απεδείχθη ότι η ψυχή του Έλληνα δεν μετριέται με αριθμούς.

Τα  ΟΧΙ  των υφισταμένων χρειάζονται  όταν οι προϊστάμενοι παρουσιάζονται κατώτεροι των περιστάσεων.

 
 

Onisilos


ETEA


Μέλος Ομοσπονδιών

.....


ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Κάντε κλίκ

1ο Μέρος

2ο Μέρος

3ο Μέρος


ΓΕΕΦ
 

© 2018 Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων. All Rights Reserved.

Operated by Enigma